origin

Marjo van Someren ontving haar eerste zanglessen aan de Amersfoortse Muziekschool van Maria van der Slikke. Zij zette haar zangstudie voort bij Hein Meens aan het (Sweelinck) Conservatorium van Amsterdam, waar zij in mei 1997 afstudeerde. Vervolgens volgde zij lessen bij Henny Diemer, Johannette Zomer en Geert Berghs. Momenteel laat ze zich coachen door Heleen Koele. Marjo is als soliste regelmatig te beluisteren bij koor- en oratoriumconcerten. Zij heeft de afgelopen jaren een zeer uiteenlopend repertoire opgebouwd, o.a. de bekende werken van J.S. Bach (Mattheus- en Johannus Passion, Weihnachtoratorium, Magnificat, Hohe Messe en vele cantates), The Messiah van Händel, Mozart en Haydn missen, romantische werken van onder meer Brahms (Deutsches Requiem), Mendelssohn (Elias en Hör`mein Bitten), Misa Creolla van Ramirez en Le Roi David van Honegger. Ook werkt zij regelmatig mee aan uitvoeringen van koren door het hele land met het christelijke repertoire, en is daarmee ook op menig CD te beluisteren. Als liedzangeres heeft ze een veelzijdig repertoire opgebouwd met haar vaste begeleidster Sabine van der Heyden. Zij voerden o.a. De Kinderkamer van Mussorgski (in een Nederlandse vertaling) en Frauenliebe und Leben van R. Schumann uit, en vele andere liederen in verschillende talen en stijlen, waarin het Romantische lied wel favoriet blijkt.

In november 2010 is haar eerste solo-cd uitgekomen: Let there be Christmas, een kerst-cd, met arrangementen van Bart Oenema, met een verrassende bezetting: piano, slagwerk, bas, gitaar, saxofoon, fagot en cello. Het is een cd met allerlei verschillende kerstliederen: in verschillende talen, in verschillende stijlen, van klassiek tot jazz en pop, en in verschillende bezettingen. Een cd met bekende en onbekende kerstliederen, allemaal in een nieuwe jas. Deze cd is verkrijgbaar via de website en ook via iTunes.

Als freelancer is Marjo sinds 1999 werkzaam bij Cappella Amsterdam, waarvan Daniel Reuss artistiek leider is (www.cappellaamsterdam.nl). Hierdoor werkt zij op een zeer hoog niveau met ensembles van grote naam in Nederland, zoals het Orkest van de 18e Eeuw, Schönberg Ensemble, Combattimento Consort, Nederlands Blazers Ensemble, Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit alles veelal onder leiding van Daniël Reuss als chef-dirigent van Cappella Amsterdam, maar ook onder leiding van andere topdirigenten als Frans Brüggen (overleden in augustus 2014), Nikolaus Harnoncourt, Kaspars Putnins, Frieder Bernius, Jan Willem de Vriend, Reinbert de Leeuw e.v.a. Marjo reist veel met Cappella Amsterdam om concerten te geven in o.a. Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Estland, Oostenrijk, en Japan. Ook bij de Nederlandse Opera, de Nationale Reis Opera en de Veenfabriek heeft Cappella Amsterdam opera- en theaterproducties gedaan, en zal dat in de toekomst ook blijven doen, hetgeen de veelzijdigheid van het koor aangeeft.
Ook heeft zij na haar afstuderen een aantal jaren in Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe gezongen.

Wil je Marjo boeken voor een concert, of heb je een vraag? Mail dan aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

origin

Marjo geeft sinds zij aan het conservatorium studeerde al zangles. Haar leerlingen hebben alle leeftijden, ook aan kinderen vindt zij het leuk om, spelenderwijs, zingen te leren. Elke leerling krijgt een persoonlijke aanpak: Wat vind je leuk om te zingen, waarom wil je zangles en wat is je doel. Dat verschilt natuurlijk bij iedereen, vandaar dat het inmiddels een gevarieerde praktijk is, met leerlingen die klassiek, geestelijk lied, musical en popliedjes zingen, een ieder naar zijn/haar smaak. Wel wordt het gebruik van de klassieke zangstem aangeleerd, daar Marjo zelf klassiek geschoold is.

Ook organiseert Marjo voor haar leerlingen ensemble-avonden, met als doel leerlingen bewust te maken van hun functie in een koor of ensemble. Zo wordt de nadruk dan gelegd op b.v. het harmonische aspect: wat is de functie van bepaalde tonen in de harmonie, hoe krijg je het mooi onder elkaar en vooral: naar elkaar luisteren, tijdens het zingen. Daar komt immers het musiceren uit voort. Meestal is het repertoire klassiek, b.v. Mendelssohn, Rheinberger en Bach, en de stemgroepen bestaan hooguit uit 4/5 zangers/zangeressen. Buiten het leerzame is het ook de bedoeling dat het gezellig is, dat leerlingen elkaar een beetje leren kennen en met elkaar de vreugde beleven van het met elkaar zingen en musiceren.

Eens per jaar is er ook de groepsles of leerlingenavond, waar leerlingen hun favoriete lied van dat seizoen ten gehore brengen, met begeleiding van Sabine van der Heyden, in het bijzijn van de andere leerlingen. Buiten dat dit voor een ieder heel spannend is, schept het ook weer een band, iedereen is immers aan de beurt... Deze happening is ook meteen de afsluiting van het seizoen, meestal eind juni.

Wil je een les bij Marjo? Mail dan aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

origin

Sinds haar studie geeft Marjo stemvorming aan diverse koren, van grote oratorium-verenigingen tot kamerkoren, van shanty-koren tot Christelijk (gemengde)(mannen)koren. Ze probeert bij de koorleden aansluiting te vinden door met het repertoire wat het koor zingt/gaat uitvoeren aan de slag te gaan. Meestal is er van te voren overleg met dirigent, waar liggen de problemen, bij welke stemgroepen, en welk resultaat wordt er beoogd.

Hoe kleiner de groepen, des te beter het beoogde resultaat zal zijn. Dat houdt in dat grote koren in kleine groepjes (hooguit 12 personen per groep) worden verdeeld, zodat Marjo zo individueel mogelijk aan de slag kan gaan. Meestal kan dit onder de repetitietijd van het koor, er kunnen dan (indien mogelijk) in een andere ruimte groepen met Marjo aan het werk. De repetitie kan daardoor gewoon doorgaan, koorleden hoeven niet een andere avond vrij te maken, en de stemvorming kan parallel lopen aan het repertoire wat er die avond gestudeerd wordt.

Het doel van de stemvorming/koorscholing: de koorzangers bewust maken van hun fouten, die fouten verbeteren, zodat ze gemakkelijker kunnen zingen d.m.v. aangeleerde zangtechniek, opdat de klank van het koor mooier wordt, en daardoor de uitvoeringen op een hoger niveau komen. Ook een onderdeel van de koorscholing/stemvorming zijn stemtesten. Marjo kan ingehuurd worden om ieder koorlid een individuele stemtest te geven, met als doel vast te stellen of een ieder bij de goede stemgroep staat. Ook kan zij dan individueel stemadvies geven, en kijken of er mogelijke koorsolisten aanwezig zijn in het koor.

Heeft je koor interesse in koorscholing/stemvorming? Mail dan aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Half april 2017 start ik een cursus ensemble-zingen voor zangminnenden. Zelf ben ik een ensemble-zanger in hart en nieren, zing al 18 jaar bij Cappella Amsterdam, en ben daarnaast een enthousiaste en gedreven zangdocente. Graag wil ik mijn kennis en ervaring doorgeven d.m.v. deze cursus.
Zing je in een koor, wil je daar meer uithalen, zelfstandiger zijn, en vrijer zingen? Dan is deze cursus echt iets voor jou!!!

 • Heb je altijd al samen willen zingen, maar is het er, om welke reden dan ook, nooit van gekomen?
 • Of heb je al jaren zangles, en zou je graag eens in een ensemble willen leren zingen op niveau? Dan is deze cursus echt iets voor jou!!!


Wat krijg je?

 • 10 lessen van 2½ tot 3 uur in groepen van 10 - 12 personen,ingedeeld op niveau
 • 1 van deze 10 lessen zal door een gastdocent worden ingevuld
 • veel aandacht voor klank, techniek, intonatie, ritme en presentatie
 • 1 workshop ritme door drummer/percussionist Mark Wester met alle groepen samen op zaterdag 10 juni
  gezamenlijk uitvoeren van het Magnificat van Bart Oenema als slotconcert van de cursus


Wanneer?

We starten in week 16 met in principe een woensdagmiddag-groep, een woensdagavond-groep, en een vrijdagmiddag-groep. De rest van de cursusdagen zijn in week 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26 en 27 (in de meivakantie en de week van Hemelvaartsdag niet), met een tutti repetitie en het slotconcert op 7 juli in de Burgwalkerk te Kampen

Kosten.

De kosten voor deze cursus zijn € 175,00 p.p.
De lessen zullen plaatsvinden in Kampen, Voorstraat 60
Heb je interesse? Laat het me weten, zodat we kunnen kijken welke groep bij jou past qua niveau en weekindeling.
Heb je vragen? Mail me! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Half september 2017 start ik mijn tweede cursus ensemble-zingen, en wel ‘Magnifiek Mozart zingen’. Graag wil ik het Requiem van Mozart in een kamermuziek-bezetting gaan doen. We starten met tenminste 3 kleine vocale ensembles. In één van de ensemble-groepen zullen de solokwartetten aan bod komen, in de andere groepen de koordelen. De orkestratie zal door Bart Oenema worden bewerkt tot een kamermuziekbezetting.

 • Wil je het Requiem van Mozart graag een keer in kleine bezetting zingen?
 • Wil je de prachtige solo-kwartetten eens studeren en uitvoeren in ensemble-bezetting?
 • Wil je de koorpartijen van dit geweldige werk leren zelfstandig te zingen, met in de lessen maximaal 12 ensemble-genoten? (bv 3S - 3A - 3T - 3B)
 • Wil je extra aandacht voor zang- en ensemble-techniek?

Dan is deze cursus echt iets voor jou!

Wat krijg je?

 • 10 lessen van 2½ uur in groepen van maximaal 12 personen
 • 1 van de lessen zal worden ingevuld door een gastdocent aandacht voor klank, zang- en ensemble-techniek, intonatie en presentatie
 • 1 lezing/presentatie over Mozart en zijn werk door Bart Oenema gezamenlijk uitvoeren van het Requiem van Mozart als slotconcert van de cursus m.m.v. een instrumentaal ensemble

Wanneer?

We starten in week 37 met in principe een maandagmiddag-groep, een maandagavond-groep, een woensdagavond-groep en een vrijdagmiddaggroep.
De rest van de cursusdagen zijn in week 38, 39, 40, 42, 44, 45, 46, 47 en 48. (NB: de woensdagavond-groep van 18 oktober wordt verplaatst naar zaterdagochtend 21 oktober, de vrijdagmiddag-groep van 3 november en 10 november verplaatst naar resp. zaterdag 4 en zaterdag 11 november.) En een tutti-repetitie met daarna het slotconcert op zaterdag 2 december 2017.

Kosten.

De kosten voor deze cursus zijn € 175,00 p.p. excl. bladmuziek (zelf aanschaffen) De lessen vinden plaats in Kampen, Voorstraat 60.
Heb je interesse? Laat het me weten via onderstaand mailadres, zodat we kunnen kijken welke groep bij jou past qua niveau en weekindeling!
Heb je vragen? Mail me! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.