origin

Sinds haar studie geeft Marjo stemvorming aan diverse koren, van grote oratorium-verenigingen tot kamerkoren, van shanty-koren tot Christelijk (gemengde)(mannen)koren. Ze probeert bij de koorleden aansluiting te vinden door met het repertoire wat het koor zingt/gaat uitvoeren aan de slag te gaan. Meestal is er van te voren overleg met dirigent, waar liggen de problemen, bij welke stemgroepen, en welk resultaat wordt er beoogd.

Hoe kleiner de groepen, des te beter het beoogde resultaat zal zijn. Dat houdt in dat grote koren in kleine groepjes (hooguit 12 personen per groep) worden verdeeld, zodat Marjo zo individueel mogelijk aan de slag kan gaan. Meestal kan dit onder de repetitietijd van het koor, er kunnen dan (indien mogelijk) in een andere ruimte groepen met Marjo aan het werk. De repetitie kan daardoor gewoon doorgaan, koorleden hoeven niet een andere avond vrij te maken, en de stemvorming kan parallel lopen aan het repertoire wat er die avond gestudeerd wordt.

Het doel van de stemvorming/koorscholing: de koorzangers bewust maken van hun fouten, die fouten verbeteren, zodat ze gemakkelijker kunnen zingen d.m.v. aangeleerde zangtechniek, opdat de klank van het koor mooier wordt, en daardoor de uitvoeringen op een hoger niveau komen. Ook een onderdeel van de koorscholing/stemvorming zijn stemtesten. Marjo kan ingehuurd worden om ieder koorlid een individuele stemtest te geven, met als doel vast te stellen of een ieder bij de goede stemgroep staat. Ook kan zij dan individueel stemadvies geven, en kijken of er mogelijke koorsolisten aanwezig zijn in het koor.

Heeft je koor interesse in koorscholing/stemvorming? Mail dan aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.